Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Gado gado (Indonesisch)


  • Author: Annelies

Description

2

Gado gado is een Indonesisch gerecht. Er zijn een aantal musts in deze vegetarische maaltijd namelijk: eieren, groenten, rijst en pindasaus. Voor het gemak kan je uiteraard ook kant en klare pindasaus gebruiken.

Traditioneel worden sperziebonen, gesneden spitskool, komkommer en sojascheuten als groenten voorzien. Maar je kan hier gerust van afwijken. Let er wel op dat de groenten combineren met de pindasaus. Bijvoorbeeld, sluimererwten, radijs, wortelen of tomaatjes. De groenten worden koud geserveerd. De rijst en de pindasaus zijn warm.

Wie er fan van is, kan er tofu of tempeh in blokjes bij serveren.


Ingredients

Rijst (g) 125
Ei (st) 2
Sperziebonen (g) 100
Spitskool, fijngesneden (g) 100
Wortelen, in fijne staafjes (g) 100
Komkommer, in kleine blokjes (g) 100
Sojascheuten (g) 50
Kroepoek  
Gefrituurde uitjes  
Kippenbouillonblokje (st) 1
Pindasaus  
Pinda’s, ongezouten (g) 125
Arachideolie (el) 1
Sjalot, fijn  gesnipperd (st) 2
Knoflook, fijn gesnipperd (t) 1
Sambal oelek (thl) 1
Trassi (thl) 3
Palmsuiker of rietsuiker (el) 2
Kokosmelk (ml) 200
Citroen, sap (st) ½
Ketjap manis (el) 3

Instructions

Eieren

  • Kook de eieren hard in licht gezouten water.
  • Koel ze af. Pel de eieren.
  • Snij ze in partjes.

Rijst

  • Kook de rijst gaar volgens receptuur in licht gezouten waater.
  • Stoom de rijst droog.

Groenten

  • De groenten, behalve de komkommer (of de radijs en tomaten als je deze zou kiezen) worden beetgaar gekookt. Doe dit per groente apart zodat je de gaarheid goed kan opvolgen.
  • Breng hiervoor een ruime hoeveelheid water aan de kook samen met het bouillonblokje.

Pindasaus

  • Mix de pinda’s fijn in de blender.
  • Doe de olie in een pan met dikke bodem. Stoof de sjalotjes en de knoflook glazig.
  • Bak de sambal, de trassi en de suiker kort mee.
  • Voeg 250 ml water, de kokosmelk en de kokosmelk toe.
  • Laat zachtjes sudderen gedurende ca. 20 min.
  • Breng op smaak met citroensap en ketjap manis (voeg eerst 1 el toe en voeg vervolgens naar smaak toe).

Afwerking

  • Doe de helft van de pindasaus in een kommetje. Zet dit kommetje in het midden van het bord.
  • Rangschik de rijst, de eipartjes, de groenten en de gebakken kroepoekt rond het kommetje.
  • Garneer met de gebakken uitjes, of geef deze er apart bij.

 

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

14 juni 2020