Everzwijngebraad met risotto met spekjes en spruiten

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Everzwijngebraad met risotto met spekjes en spruiten


  • Author: Annelies

Description

2

Een everzwijngebraad is meestal te groot om slechts voor één maaltijd voor 2 personen klaar te maken.

Klaarmaken en terug opwarmen is niet zo’n goed idee.  Je kan het vlees wel versnijden en – als je vers gebraad hebt – de overschot invriezen.


Scale

Ingredients

Everzwijngebraad (g) 400
Gerook spek, in blokjes (g) 100
Spruiten, gehalveerd (g) 400
Sjalot, fijngesnipperd (st) 1
Knoflook, fijngesnipperd (t) 1
Parmezaan, geraspt (g) 30
Kruidenboter (g) 25
Risotto (g) 125
Kippenbouillon, van blokje (ml) 300
Olijfolie  
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Warm de oven voor op 180 °C.

Everzwijngebraad

  • Schroei het gebraad aan alle kanten in wat olie dicht.
  • Kruid met peper en zout.
  • Leg het gebraad in een passende ovenschaal.
  • Bestrijk het gebraad met de kruidenboter.
  • Laat garen in de oven. Reken op ongeveer 25 min. Controleer echter de kerntemperatuur. Everzwijngebraad moet nog rosé zijn (kerntemperatuur 63 °C).
  • Smeer regelmatig wat vet over het gebraad tijdens het bakken.
  • Neem na de baktijd het vlees uit de ovenschaal. LAat het vlees minimaal 5 min. rusten onder aluminiumfolie.

Spekblokjes

  • Bak de spekblokjes in wat olie krokant.
  • Neem ze uit het vet. Hou het vet bij.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Spruiten

  • Kook de spruiten beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af.
  • Roerbak de spruiten samen met de knoflook in het bakvet van de spekjes.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Risotto

  • Bak de sjalotjes in wat olie glazig.
  • Doe de risotto erbij. Roer de rijstkorrels goed om en roerbak tot de rijstkorrels glazig worden.
  • Blus met de bouillon.
  • Laat afgedekt op een zacht vuur garen. Kook gaar volgens receptuur (meestal 20 min.).
  • Controleer regelmatig of er nog voldoende kookvocht is.
  • Neem van het vuur. Roer de Parmezaan onder de rijst samen met de spruiten en de spekjes.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31 maart 2020