Eendenborst op Oriëntaalse wijze met couscous

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Eendenborst op Oriëntaalse wijze met couscous


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Kardemon, poeder (thl) 1
granaatappel, pitjes (st) 1
Koriander, fijngesneden (en enkele blaadjes voor garnering) (g) 7
Olijfolie (el) 2
Harissa (thl) 1
Limoen, zeste en sap (st) 1
Sinaasappel, in partjes, ontvliesd (st) 1
Roze grapefruit, in partjes, ontvliesd (st) 1
Couscous 150
Eendenborst 2
Water, licht gezouten (ml) 150
Peper, zout

Instructions

Voorbereiding

  • Haal de eendenborst uit de ijskast. Laat op kamertemperatuur komen.
  • Snij met een scherp mes een ruitpatroon in de velkant van de eendenborstfilet.
  • Snij met een scherp mes de schil van de grapefruit en de sinaasappel. Snij de partjes los van de vliezen. Haal het vruchtvlees er uit. Snij de partjes in de helft.
  • Rasp de schil van de limoen. Pers de limoen uit. Zet opzij.
  • Snij de granaatappel in de helft. Klop met een houten lepel de granaatappelpitjes uit de vrucht.

Couscous

  • Doe de couscous met de kardemon en eventueel zout in een schaal. Overgiet met 140 ml kokend water (evenveel water als couscous). Roer door. Laat 10 minuten rusten. Roer los met een vork.

Eendenborst

  • Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de eend eerst 5 min. op de velkant op een middelhoog vuur. Er komt zo voldoende vet vrij voor het bakken. Bak vervolgens 5 min. aan de andere kant. Eendenborst moet nog rosé zijn van binnen. Hoe lang het vlees moet bakken hangt wat af van de dikte van de eendenborst.
  • Kruid naar smaak met peper en zout.
  • Haal het vlees uit de pan. Laat rusten 5 min. afgedekt onder aluminiumfolie rusten vooraleer aan te snijden.

Afwerking

  • Meng de couscous met de harissa, de koriander, de grapefruit, de sinaasappel, de granaatappelpitjes, een beetje van de zeste van de limoen en wat sap van de limoen.
  • Wordt de couscous te droog, voeg dan wat olijfolie toe.
  • Het fruit zorgt ervoor dat de couscous afkoelt. Wie het geheel liever warm serveert, verwarmt het fruit vooraleer het bij de couscous te voegen.
  • Snij de eendenborst in plakjes en schik op een bord. Schep de couscous er bij. Werk af met wat blaadjes koriander.

 

Notes

Tip

  • Als groente kan je er bijvoorbeeld gestoofde courgetteblokjes bij serveren.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

16 maart 2020