East meets South – Parelgerstrisotto met groene asperges en Oosters spek
Description
2
Scale
Ingredients
Parelgort (g) | 170 |
Groene asperges (fijne asperges) (g) | 250 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 1 |
Spinazie (g) | 150 |
Witte wijn (ml) | 50 |
Parmezaanse kaas, geraspt (g) | 75 |
Spek, in brede repen gesneden (st) | 4 |
Groentebouillon (van blokje) (ml) | 300 |
Olijfolie (el) | 2 |
Sojasaus (el) | 2 |
Ketjap manis (el) | 2 |
Peper, zout |
Instructions
Oosterse speklapjes
- Meng de sojasaus met de ketjap manis. Laat de varkensreepjes hierin minstens 15 min. marineren.
- Haal het vlees uit de marinade (marinade bewaren).
- Bak de spek in wat olie. Voeg de marinade toe en laat even sudderen zodat de smaken goed intrekken.
- Houd warm.
Aspergepunten
- Snij de harde onderkant van de asperges. Snij de kopjes eraf. Snij de resterende stengel in stukjes van 2 à 3 cm.
- Kook de aspergepunten in een steelpan met ruim kokend water en wat zout in 4-5 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef onder koud water en laat ze goed uitlekken.
Parelgort-risotto
- Verwarm 1,5 el olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui zachtjes glazig. Roer de parelgort erdoor en bak al omscheppend tot de korrels rondom glanzen.
- Schenk de wijn erbij. Voeg de parelgort toe. Laat zachtjes pruttelen tot al het vocht bijna verdwenen is.
- Doe de bouillon erbij en kook de parelgort zonder deksel in 20 min. zachtjes gaar.
- Schep na 15 min. koken de stukjes asperge door de parelgerst en voeg ook beetje bij beetje de spinazie toe. Laat de spinazie al omscheppend slinken.
- Kook de parelgerst nog 5 minuten. Roer op het einde de helft van de geraspte kaas erdoor.
Afwerking
- Schep de parelgerstrisotto op de borden. Verdeel de aspergepunten en het spek (zonder de saus) over de parelgerst.
- Garneer nog met wat geraspte Parmezaan.