Zuid-Duitse aardappelsalade
Description
2
De Duitse aardappelsalade wordt, in het zuidelijk gedeelte van Duitsland, niet met mayonaise gemaakt, maar met bouillon. Zo is het gerecht veel luchtiger. Daarenboven overheerst de mayonaise smaak niet waardoor je deze salade bij veel gerechten kunt serveren. In Duitsland wordt de aardappelsalade als bijgerecht bij vlees- en visgerechten gegeten.
De salade kan warm, lauw of koud gegeten worden.
Scale
Ingredients
Vastkokende aardappelen, ongeschild (g) | 400 |
Ui, fijngesnipperd (st) | 2 |
Mosterd (niet scherp) (el) | 1 |
Runderbouillon (ml) | 125 |
Witte wijnazijn | |
Arachideolie (facultatief) | |
Nootmuskaat | |
Peper, zout |
Instructions
Aardappelen
- Kook de aardappelen in de schil in licht gezouten water gaar.
- Giet af. Laat een beetje afkoelen.
- Verwijder de schil.
- Snij de aardappels in plakjes.
Bouillon
- Breng de bouillon aan de kook. Zet van het vuur.
- Doe er de fijngesnipperde ui in. Laat garen.
- In het basisrecept wordt de ui bij de warme aardappelen gedaan en moet de ui garen in de warmte van de aardappel. Maar voor mij blijven ze dan toch te rauw. De ui apart stoven kan ook.
- Roer de mosterd met een scheut witte wijnazijn onder de bouillon. Kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Afwerking
- Giet de warme bouillon over de aardappelen. Dek de aardappelen af. Laat de aardappelen de bouillon opnemen.
- Proef van de salade. Kruid bij met mosterd, witte wijnazijn, peper en/of zout.
Notes
Variaties
- Het bovenstaand recept is een basisrecept waar je naar eigen smaak variaties kan in brengen. Voorbeeld: kruiden toevoegen als peterselie, bieslook of dille. Zoetzure of zure aufgurkjes er onder mengen.
- Als de aardappelsalade bij een vlees- of visgerecht geserveerd wordt, stem de kruiding hier op af.
- De aardappelsalade kan ook als basis gebruikt worden voor een ‘salade’ waarbij groenten geserveerd worden. Zo krijg je een frisse salade voor de lunch.