Côte à l’os met champignonsaus, gebakken aardappels en een fris slaatje
Description
4
Scale
Ingredients
Côte à l’os (g) | 1250 |
Champignons, in vieren (g) | 500 |
Sjalot, fijngesnipperd | 2 |
Kalfsfond (ml) | 250 |
Room (ml) | 500 |
Peterselie, gesnipperd (el) | 2 |
Rozemarijn (tak) | 4 |
Tijm, gedroogd (thl) | 2 |
Aardappelblokjes (versvak) (g) | 800 |
Gemengde sla met wortelreepjes (zakje) | 1 |
Tuinkers (bakje) | 2 |
Kerstomaatje, gehalveerd (st) | 12 |
Knoflook, fijngesnipperd (t) | 1 |
Witte wijnazijn | |
Boter, koud | |
Olijfolie | |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Haal de côte à l’os 3 uur voor gebruik uit de ijskast (na het marineren) om op kamertemperatuur te komen.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
Marinade
- Bestrijk het vlees met olijfolie. Kruid goed met peper en grove zeezout. Bedenk dat je een goede kilo vlees kruid! Bestrooi met de gedroogde tijm. Druk alles goed in het vlees. Leg de tijmtakjes verdeeld aan beide kanten op het vlees. Laat gedurende minimaal 1/2 uur (of gedurende de 3 uur uit de ijskast) marineren.
Salade
- Tijdens het wachten kan je een salade maken van de gemengde sla, de tuinkers en de tomaatjes. Breng op smaak met witte wijnazijn, olijfolie, peper en zout. Zet in de ijskast tot gebruik.
Champignonsaus
- Bak de champignons in boter goudbruin. Haal ze uit de pan. Zet even apart. Voeg eventueel wat vetstof bij.
- Stoof in de vetstof de sjalot en de knoflook aan.
- Giet de kalfsfond en de room er bij. Voeg de apart gebakken champignons toe.
- Laat de saus indikken op een middelhoog vuur (aan de kook houden). Hou rekening met een inkooktijd van ca. 1 uur. Hoe meer de saus kan inkoken, hoe smaakvoller hij wordt. Binden met snelbindroux kan, maar maakt het geheel minder smaakvol.
- Kruid af met peper en zout. Op het einde pas de peterselie er bij voegen.
Côte à l’os
- Smeer de grillpan lichtjes in met olijfolie. Laat de pan goed warm worden. Schroei het vlees gedurende 4 minuten aan een kant aan. Wordt het vet te heet, voeg dan koude boter toe om af te koelen.
- Draai het vlees om en schroei deze kant gedurende 3 minuten.
- Leg het vlees onmiddellijk op de ovenrooster. Laat garen in de oven gedurende 7 minuten. Haal het vlees onmiddellijk uit de oven. Bedek met aluminiumfolie en laat rusten gedurende minimaal 10 min. en max. 15 min. (ander koelt het vlees te veel af).
Gebakken aardappel
- Ondertussen de aardappeltjes in olijfolie goudbruin en gaar bakken. Kruid af met peper en zout.
Afwerking
- Snijd het vlees in plakjes en serveer met de champignonsaus, de gebakken aardappeltjes en de salade.
Notes
Weetje
- Een côte à l’os is een stuk vlees van 4 à 5 cm dikte en weegt gemiddeld 1 kg 250. Dit stukje vlees verorber je niet met twee. Je kan de dag erna de overschot opeten, maar het zal de smaak niet verbeteren!