Chili con carne
Description
2
Ingredients
Rijst (g) | 125 |
Groentebouillon (ml) | 750 |
Rode bonen (uit blik, uitgelekt – g) | 200 |
Groentesap vb. V8 (ml) | 150 |
Tomaat, in blokjes (g) | 100 |
Tomatenpuree (g) | 75 |
Witte selder, fijngesneden (stengel) | 1 |
Knoflook, fijngesneden (t) | 1 |
Ui, fijngesneden (st) | 1 |
Sjalot, fijngesneden (st) | 1 |
Wortel, in schijfjes (st) | 1 |
Puntparika, in blokjes (st) | 1 |
Spaanse peper, zonder zaad, fijngesneden (st) | 1/2 |
Avocado (rijp – st) | 1 |
Limoen, rasp en sap (st) | 1/2 |
Rundergehakt (g) | 250 |
Rode wijn (ml) | 125 |
Zure room (g) | 50 |
Tijm (takje) | 3 |
Laurier (blaadje) | 4 |
Paprikapoeder (thl) | 1/2 |
Komijnpoeder (thl) | 1/4 |
Koriander, fijngesneden (bussel) | 1/2 |
Kaneelstokje (st) | 1 |
Olijfolie | |
Boter | |
Azijn | |
Suiker | |
Peper, zout |
Instructions
Chili con carne
- Stoof de stukjes ui en de lookpulp in olie aan.
- Voeg de selder, de wortel en de paprika toe. Roer om. Laat rustig stoven.
- Bak ondertussen het gehakt rul in wat boter. Zorg dat het ‘grote’ stukken blijven. Kruid het vlees met: kaneelstok, komijnpoeder, paprikapoeder, 3 blaadjes laurier en wat verse tijm.
- Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol verdampen.
- Doe vervolgens het gebakken vlees in de stoofpot met groenten.
- Voeg de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe. Overgiet met 150 ml groentebouillon.
- Laat de chili con carne 45 min. sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust langer sudderen.
- Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper en zout.
Rijst
- Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
- Doe de rijst in de pot en bak kort mee. Overgiet met groentebouillon tot het water ca. 3 cm boven de rijst staat.
- Beng aan de kook. Voeg 1 laurierblaadje toe. Zet het vuur lager en laat zachtjes garen. Kookduur: volgens receptuur.
Guacamole
- Pel 1 avocado. Doe het vruchtvlees in een kom en kruid met zout. Doe er ook een beetje suiker en koriander bij.
- Rasp nu een beetje van de schil van de limoen over de avocado. Ook het sap mag erbij.
- Voeg ½ Spaanse pepersnippers er bij. Ben je niet zo voor pikant, laat de Spaanse peper weg.
- Voeg een royale scheut olijfolie en wat azijn toe. Mix alles met een staafmixer. Proef van de guacamole en kruid indien nodig bij met peper en zout.
Afwerking
- Serveer een portie chili con carne met rijst, een lepel frisse zure room en een schepje guacamole.
- Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerecht.
Notes
De chili con carne smaakt de dag erna nog beter! Maak dus een dubbele portie.