Chili con carne

, , , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Chili con carne


  • Author: Annelies

Description

2


Ingredients

Rijst (g) 125
Groentebouillon (ml) 750
Rode bonen (uit blik, uitgelekt – g) 200
Groentesap vb. V8 (ml) 150
Tomaat, in blokjes (g) 100
Tomatenpuree (g) 75
Witte selder, fijngesneden (stengel) 1
Knoflook, fijngesneden (t) 1
Ui, fijngesneden (st) 1
Sjalot, fijngesneden (st) 1
Wortel, in schijfjes (st) 1
Puntparika, in blokjes (st) 1
Spaanse peper, zonder zaad, fijngesneden (st) 1/2
Avocado (rijp – st) 1
Limoen, rasp en sap (st) 1/2
Rundergehakt (g) 250
Rode wijn (ml) 125
Zure room (g) 50
Tijm (takje) 3
Laurier (blaadje) 4
Paprikapoeder (thl) 1/2
Komijnpoeder (thl) 1/4
Koriander, fijngesneden (bussel) 1/2
Kaneelstokje (st) 1
Olijfolie
Boter
Azijn
Suiker
Peper, zout

Instructions

Chili con carne

  • Stoof de stukjes ui en de lookpulp in olie aan.
  • Voeg de selder, de wortel en de paprika toe. Roer om. Laat rustig stoven.
  • Bak ondertussen het gehakt rul in wat boter. Zorg dat het ‘grote’ stukken blijven.  Kruid het vlees met: kaneelstok, komijnpoeder, paprikapoeder, 3 blaadjes laurier en wat verse tijm.
  • Schenk er de rode wijn bij en roer alles grondig om. Laat de alcohol verdampen.
  • Doe vervolgens het gebakken vlees in de stoofpot met groenten.
  • Voeg de bonen, het groentesap, de geconcentreerde tomatenpuree en de tomatenblokjes uit blik toe. Overgiet met 150 ml groentebouillon.
  • Laat de chili con carne 45 min. sudderen op een zacht vuur. De stoofschotel mag gerust langer sudderen.
  • Proef en kruid het gerecht indien nodig met een beetje peper en zout.

Rijst

  • Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de snippers sjalot kort in de hete olie. Laat de stukjes niet kleuren.
  • Doe de rijst in de pot en bak kort mee. Overgiet met groentebouillon tot het water ca. 3 cm boven de rijst staat.
  • Beng aan de kook. Voeg 1 laurierblaadje toe. Zet het vuur lager en laat zachtjes garen. Kookduur: volgens receptuur.

Guacamole

  • Pel 1 avocado. Doe het vruchtvlees in een kom en kruid met zout. Doe er ook een beetje suiker en koriander bij.
  • Rasp nu een beetje van de schil van de limoen over de avocado. Ook het sap mag erbij.
  • Voeg ½ Spaanse pepersnippers er bij. Ben je niet zo voor pikant, laat de Spaanse peper weg.
  • Voeg een royale scheut olijfolie en wat azijn toe. Mix alles met een staafmixer. Proef van de guacamole en kruid indien nodig bij met peper en zout.

Afwerking

  • Serveer een portie chili con carne met rijst, een lepel frisse zure room en een schepje guacamole.
  • Scheur of versnipper wat verse koriander en verdeel het kruid over het gerecht.

 

Notes

De chili con carne smaakt de dag erna nog beter! Maak dus een dubbele portie.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

2 maart 2020