Bruine bonen met rijst, variante van BB met R met appel
Description
2
Ingredients
Bruine bonen, uitgelekt (g) | +- 400 |
Gerookt spek, in blokjes (g) | 200 |
Ui, gesnipperd (st) | 1 |
Appel (vb. Elstar), in blokjes (st) | 1 |
Rode puntpaprika, in blokjes (st) | 1 |
Preiwit, in ringen (st) | 2 |
Gembersiroop (el) | 1 |
Tijm (thl) | 2 |
Rijst (g) | 125 |
Witte wijnazijn (el) | 1 |
Mosterd (el) | 1 |
Kippenbouillon (ml) | 100 |
Sweet chilisaus (el) | 2 |
Instructions
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur.
Bruine bonen
- Bak het spek in een droge pan met antibaklaag knapperig en bruin.
- Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze mee tot ze lichtbruin zien.
- Bak de preiringen en de gesnipperde paprika een paar minuten mee tot ze zacht zijn geworden.
- Voeg de tijm, de gembersiroop en de appel toe en bak 2 min. mee.
- Voeg de bouillon toe en laat stoven tot alles beetgaar is.
- Doe de goed uitgelekte bruine bonen erbij en warm alles goed door.
Afwerking
- Kruid af met de azijn, mosterd en de chilisaus.
Notes
Weetje
- Bruine bonen met rijst hoort nu bij de traditionele Nederlandse keuken. Het gerecht is afkomstig uit de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.
- Bruine bonen zijn in ‘Belgische winkels’ zelden te vinden. Bij Nederlandse grootwarenhuizen die in België gevestigd zijn, vind je ze wel.