Bruine bonen met rijst (BB met R)

, , , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Bruine bonen met rijst (BB met R)


  • Author: Annelies

Description

2


Scale

Ingredients

Gembersiroop (el) 1
Tomatenpuree (el) 1
Laurierblad (st) 2
Curry, mild (thl) 1
Paprikapoeder (thl) 1
Ketjap manis (el) 2
Suiker (el) 1
Wijnazijn (el) 1
Kippenbouillon, in kleine blokje (st) 1
Water (ml) 250
Boter (g) 60
Rijst (g) 125
Bruine bonen, uitgelekt (g) 425
Champignons, in 4 gesneden (g) 250
Tomaat, in blokjes (st) 2
Paprika, in blokjes (st) 1
Knoflook, geperst (t) 1
Ui, gesnipperd (st) 1
Kipfilet, in blokjes (st) 2
Peper, zout

Instructions

Rijst

  • Kook de rijst volgens receptuur in licht gezouten water.

 

Bruine bonen stoofpotje

  • Bak de kippenblokjes in wat boter aan alle kanten aan. Voeg toe: curry, paprikapoeder, tomatenpuree en peper naar smaak. Bak even mee.
  • Doe er volgens de ui, de knoflook en de paprika bij. Laat stoven tot de uien glazig zijn.
  • Doe vervolgens de azijn, de suiker, de gembersiroop, de ketjap manis, de tomaten, de champignons, de laurierblaadjes, het water en het bouillonblokje er bij. Breng terug aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat een 15-tal min. sudderen.
  • Doe er op het laatste de bruine bonen bij. De bonen moeten enkel opwarmen.

Afwerking

  • Breng de bruine bonen op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.

 

Notes

Weetje

  • Bruine bonen met rijst hoort nu bij de traditionele Nederlandse keuken. Het gerecht is afkomstig uit de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.
  • Bruine bonen zijn in ‘Belgische winkels’ zelden te vinden. Bij Nederlandse grootwarenhuizen die in België gevestigd zijn, vind je ze wel.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

15 maart 2020