Bruine bonen met rijst (BB met R)
Description
2
Scale
Ingredients
Gembersiroop (el) | 1 |
Tomatenpuree (el) | 1 |
Laurierblad (st) | 2 |
Curry, mild (thl) | 1 |
Paprikapoeder (thl) | 1 |
Ketjap manis (el) | 2 |
Suiker (el) | 1 |
Wijnazijn (el) | 1 |
Kippenbouillon, in kleine blokje (st) | 1 |
Water (ml) | 250 |
Boter (g) | 60 |
Rijst (g) | 125 |
Bruine bonen, uitgelekt (g) | 425 |
Champignons, in 4 gesneden (g) | 250 |
Tomaat, in blokjes (st) | 2 |
Paprika, in blokjes (st) | 1 |
Knoflook, geperst (t) | 1 |
Ui, gesnipperd (st) | 1 |
Kipfilet, in blokjes (st) | 2 |
Peper, zout |
Instructions
Rijst
- Kook de rijst volgens receptuur in licht gezouten water.
Bruine bonen stoofpotje
- Bak de kippenblokjes in wat boter aan alle kanten aan. Voeg toe: curry, paprikapoeder, tomatenpuree en peper naar smaak. Bak even mee.
- Doe er volgens de ui, de knoflook en de paprika bij. Laat stoven tot de uien glazig zijn.
- Doe vervolgens de azijn, de suiker, de gembersiroop, de ketjap manis, de tomaten, de champignons, de laurierblaadjes, het water en het bouillonblokje er bij. Breng terug aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat een 15-tal min. sudderen.
- Doe er op het laatste de bruine bonen bij. De bonen moeten enkel opwarmen.
Afwerking
- Breng de bruine bonen op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.
Notes
Weetje
- Bruine bonen met rijst hoort nu bij de traditionele Nederlandse keuken. Het gerecht is afkomstig uit de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.
- Bruine bonen zijn in ‘Belgische winkels’ zelden te vinden. Bij Nederlandse grootwarenhuizen die in België gevestigd zijn, vind je ze wel.