Bobotie met gele rijst en zoete aardappel (Zuid-Afrika)
Description
2
Ingredients
Rundergehakt (g) | 500 |
Appel, in kleine blokjes (st) | 1 |
Gedroogde abrikozen, fijngesneden (st) | 10 |
Rozijnen (g) | 40 |
Amandelen, geschaafd (g) | 40 |
Wit brood, zonder korst (sneetje) | 2 |
Melk (ml) | 190 |
Ei (st) | 3 |
Bobotiekruiden (el) | 1 |
Rijst (g) | 125 |
Zoete aardappel, in grote parten | 400 |
Kurkuma (el) | 1 |
Peper, zout |
Instructions
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Gehakt
- Fruit de ui in wat olie aan.
- Bak het gehakt rul. Laat wat afkoelen.
- Week het brood in 40 ml melk. Knijp uit.
- Meng door elkaar: het gehakt, de appel, de abrikozen, de amandelen, de rozijnen, de kruidenmix, het uitgeknepen brood.
- Beboter een ovenschaal. Doe het gehakt er in. Druk goed aan.
Bobotie ovenklaar maken
- Klop de eieren los met 150 ml melk. Schenk het over het gehakt.
- Bak de bobotie 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en het ei gestold is.
Rijst
- Kook de rijst met 1 el kurkuma volgens receptuur gaar.
Zoete aardappel
- Kook ondertussen de zoete aardappel in licht gezouten water gaar. Giet af. Kruid af met peper en zout.
Notes
Bobotie kruidenmix
- Als je naar recepten van Bobotie zoekt, zal je zien dat er verschillende kruidenmengelingen zijn. Dit recept is een van de velen Je kan met de hoeveelheden spelen.
- Kruidenmix: 2 delen koriander, 4 delen kerrie, 1 deel kurkuma, 2 delen paprika, 1 deel gemalen kaneel, 1/2 deel kruidnagel, 3 delen gemalen witte peper, 1 deel knoflookpoeder, 1/2 deel gemberpoeder.
Bobotie
- Wat lasagne is voor Italië en Moussaka voor Griekenland, is Bobotie voor Zuid-Afrika. Het vleesgerecht bestaat uit een mengsel van gehakt, specerijen (waaronder veel kerrie) en vruchten, waarover een mengsel van melk en eieren gegoten wordt . Het wordt in de oven gebakken. Bobotie wordt geserveerd met gele rijst en een ‘zoete’ groente. Je kan het maken met schapen-, varkens-, lams- of rundergehakt.