Bobotie met gele rijst en zoete aardappel (Zuid-Afrika)

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Bobotie met gele rijst en zoete aardappel (Zuid-Afrika)


  • Author: denharry

Description

2


Ingredients

Rundergehakt (g) 500
Appel, in kleine blokjes (st) 1
Gedroogde abrikozen, fijngesneden (st) 10
Rozijnen (g) 40
Amandelen, geschaafd (g) 40
Wit brood, zonder korst (sneetje) 2
Melk (ml) 190
Ei (st) 3
Bobotiekruiden (el) 1
Rijst (g) 125
Zoete aardappel, in grote parten 400
Kurkuma (el) 1
Peper, zout  

Instructions

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Gehakt

  • Fruit de ui in wat olie aan.
  • Bak het gehakt rul. Laat wat afkoelen.
  • Week het brood in 40 ml melk. Knijp uit.
  • Meng door elkaar: het gehakt, de appel, de abrikozen, de amandelen, de rozijnen, de kruidenmix, het uitgeknepen brood.
  • Beboter een ovenschaal. Doe het gehakt er in. Druk goed aan.

Bobotie ovenklaar maken

  • Klop de eieren los met 150 ml melk. Schenk het over het gehakt.
  • Bak de bobotie 30 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en het ei gestold is.

Rijst

  • Kook de rijst met 1 el kurkuma volgens receptuur gaar.

Zoete aardappel

  • Kook ondertussen de zoete aardappel in licht gezouten water gaar. Giet af. Kruid af met peper en zout.

 

Notes

Bobotie kruidenmix

  • Als je naar recepten van Bobotie zoekt, zal je zien dat er verschillende kruidenmengelingen zijn. Dit recept is een van de velen Je kan met de hoeveelheden spelen.
  • Kruidenmix: 2 delen koriander, 4 delen kerrie, 1 deel kurkuma, 2 delen paprika, 1 deel gemalen kaneel, 1/2 deel kruidnagel, 3 delen gemalen witte peper, 1 deel knoflookpoeder, 1/2 deel gemberpoeder.

Bobotie

  • Wat lasagne is voor Italië en Moussaka voor Griekenland, is Bobotie voor Zuid-Afrika. Het vleesgerecht bestaat uit een mengsel van gehakt, specerijen (waaronder veel kerrie) en vruchten, waarover een mengsel van melk en eieren gegoten wordt . Het wordt in de oven gebakken. Bobotie wordt geserveerd met gele rijst en een ‘zoete’ groente. Je kan het maken met schapen-, varkens-, lams- of rundergehakt.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

2 maart 2020