Ajvar (saus van geroosterde paprika en aubergine)

, , ,
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Ajvar (saus van geroosterde paprika en aubergine)


  • Author: Annelies

Description

Ajvar is een stevige saus dat als smaakmaker gebruikt wordt. Je kan het op brood smeren (bruchetta-achtig) of bij vlees en salades eten. Het gerecht komt oorspronkelijk uit Macedonië en is dan ook voornamelijk in de Balkan gekend.

Er zijn verschillende recepten in omloop. De basis bestaat steeds uit geroosterde paprika’s en aubergines, plantaardige olie en specerijen (zout, peper, knoflook).

De saus wordt in de zomer gemaakt, een periode waarop paprika’s en aubergines volop aanwezig zijn. De saus kan je in glazen potten bewaard worden zoals jam. Zelf doe ik kleinere porties in de diepvriezer.


Ingredients

Aubergines (st) 2
Rode paprika (st) 4
Knoflook (t) 2
Azijn (el) 1
(olijf)olie  
Peper, zout  

Instructions

  • Verwarm de BBQ (met deksel dicht) tot 250°C. Je kan ook de oven gebruiken, maar op de BBQ houd je de geur uit huis en kan je de groenten beter omdraaien.
  • Prik met een vork op regelmatige afstanden gaatjes in de aubergines.
  • Leg de groenten op de rooster. Sluit het deksel.
  • De aubergine zal ‘blaren trekken’, de paprika wordt zwartgeblakerd. Draai de groenten telkens een beetje zodat alle zijden een beurt krijgen.
  • De aubergines een beetje laten afkoelen. Dan het vel verwijderen.
  • De paprika’s doe je in een plastic zak. Sluit de zak en laat ze afkoelen. Deze procedure is nodig om het vel gemakkelijk los te krijgen. Je kan het vel gemakkelijk met je handen los wrijven. Als laatste was je de paprika even in koud water. Snij de paprika open en verwijder de zaadjes. Spoel eventueel de paprika nogmaals af.
  • Doe het vlees van de aubergines, de paprika’s en de grof gesneden knoflookteentjes in de blender. Mix alles tot een pasta. Pureer het geheel niet te fijn.
  • Voeg de azijn toe. Roer er een flinke scheut olijfolie onder. Kruid af met peper en zout.
  • Is de saus te dun, dan laat je deze op een matig vuur inkoken. Heb je een stevige saus, dan is niet inkoken niet per definitie nodig. Wil je de saus in glazen potten bewaren, dan moet je de saus wel aan de kook brengen.
  • Breng verder op smaak met peper en zout.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

27 augustus 2020