Toelichtingen & info
Hello mama geeft een woordje uitleg over de gebruikte ingrediënten en eenheden.
Algemene info
Het online receptenboek is een verzameling van gerechten die in de eerste plaats lekker moeten zijn. Eenvoudig lekker tot heerlijk.
De keuken houdt rekening met werkende gezinnen waarbij op een uurtje – van groenten schoonmaken tot op tafel brengen – de maaltijd klaar moet zijn. Gerechten die wat meer tijd vragen worden in het weekend gepland. Anderzijds kan je je ook voorbereiden door de avond voordien het een en het ander klaar te maken (meal prep). Dat kan je zelfs voor de hele week doen waardoor je op de dag van preparatie veel tijd bespaart.
Ikzelf ben een werkende moeder geweest met 3 kinderen en een man die geen tijd had voor het huishouden. Ik zorgde steeds de avond vooraf dat het eten voor de volgende dag klaar stond (aardappels geschild, groenten klaar om te stoven, vlees uit de vriezer). Ik was veel later thuis dan mijn man, en ik was blij dat hij de aardappels, de groenten en het vlees zonder meer klaar waren op het moment dat ik thuis kwam. Wij beschikten toen enkel over een ijskast en kleine diepvriezer.
Planning was toen maar ook nu nodig. Maak een planning van je weekmenu. Met 2 personen is dit echt nodig om de aankopen niet verloren te laten gaan. Alles wat je koopt is meestal teveel. Sommige supermarkten bieden kant en klaar groenten aan in kleine hoeveelheden. Maar als je de aankoopprijs van deze kleine hoeveelheid vergelijkt met de ‘volle lading’, dan is er nauwelijks verschil. Dus zorg dat je een deel kunt invriezen voor later gebruik.
De ingrediënten zijn gemakkelijk te vinden. De receptuur is meestal niet complex.
Koolhydraatarm, paleo, vegetarisch, à la Jeroen Meeus of Pascalle Naessens? Alles kan er tussen zitten…. als het maar lekker is.
Je zal bij de recepten geen extra info vinden over hoe je de aardappel moet schillen en wassen vooraleer je die mag opzetten of dat je eerst de groenten moet wassen voor dat je ze kookt. Bij het ‘hoe leer ik koken’, kan deze site je niet helpen.
Gebruik ingrediënten
De gerechten zijn meestal voor 2 personen voorzien. Stoofpotjes voor 4 personen omdat ze wat meer bereidingstijd vragen. Soep gaat veelal naar 1 liter toe, wat een kom soep voor 4 personen betekent.
De hoeveelheden groenten, aardappelen, rijst, pasta en vlees volgen de algemene richtlijnen. Voor ons gezin werkt dit, alhoewel wij niet evenveel eten. Meer groenten kan nooit kwaad.
Het gewicht refereert naar de rauwe groenten, niet schoongemaakt. Deegwaren (pasta), graanproducten (bulgur, elby) en rijst zijn de gewichten in droge toestand.
Bij de ingrediëntenlijst vind je hoe je ze moet verwerken en hoeveel je er van nodig hebt. ‘Tomaten, in blokjes gesneden (st) – 2’. Als de ene tomaat in schijfjes en de andere tomaat in blokjes moet gesneden worden, wordt dit meestal bij de bereiding beschreven.
Afkortingen: st = stuks – t = teentje – el = eetlepel – thl = theelepel. Om verwarring te voorkomen wordt bijvoorbeeld bij selder om aan te geven dat je maar 1 stengel nodig hebt en niet 1 stuk selder (stengel) gebruikt.